Kalenoissa 2021 sukelletaan tutkimusmatkalle kansanperinteeseen ja mytologiaan

Ensi kesän lasten ja nuorten huippuhetkiä koetaan Kalenoissa 10.-13.6.2021 Lappeenrannassa. Kalenoiden taiteellinen työryhmä työstää parhaillaan Kalenoiden yhteisohjelmatansseja. Tutustu nyt jo tiedossa oleviin tanssilajeihin, askelikkoihin ja vakiovuoroihin.

Kalenat 2021 produktiossa tavallinen kaupunkilaislapsi pääsee sukeltamaan tutkimusmatkalle suomalaiseen kansanperinteeseen, mytologiaan, ja omaan lähiympäristöönsä. Produktiossa tanssi on pääosassa ja ihan jokainen tanssinharrastaja pääsee kuljettamaan tarinaa. Kesällä nähdään millaisia uusia puolia löytyykään ankean betonisesta lähiöstä, seikkailusta omaan itseen ja mielikuvituksen rajattomuuteen!

Produktion käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa tanssinopettaja AMK Elena Vuoksiola. Musiikista vastaa turkulainen kansanmuusikko Marjaana Puurtinen, koreografiasta tanssinopettajat AMK Paula Kettu ja Kaisa Alatalo yhdessä assistenttien Bela Gazdag Juniorin ja Siiri Suoniemen kanssa.

Tuttuun tapaan yhteisohjelmatansseja valmistuu neljälle eri taitotasolle, joista jokainen ohjaaja yhdessä ryhmän kanssa voi valita sopivimman. Löydät taitotasojen kuvauksen Tanssin riemu -sivulta täältä. Yhteisohjelmatanssien videot ja ohjeet julkaistaan vuoden 2021 alussa. Tällä hetkellä voitte kuitenkin jo valmistautua tulevaan tutustumalla kunkin taitotason tiedossa oleviin tanssilajeihin, vakivuoroihin ja askelikkoihin (muutokset/täydennykset vielä mahdollisia):

A-taso:

Valssi: kolmijakoinen juoksu ja käsien heilutus
Tasajakoinen: marssi, vakiovuoroina piiri – ja rivivastuu, sekä paripyörintä.

B-taso:

Polska:
Kävely, hyppyjä, laukka.
Taitoaskelikkoina varvashyppy ja haastetta haluaville isovarvas.
Jenkka:
Juoksu, hyppyaskel, perusjenkkakaava, hypyt suoraan eteen. Taitoaskelikkona enkeliska ja heilurihyppy.
Vakiovuoroina valjakkojenkka.

C-taso:

Katrilli:
Uhtuan askel (vaihtoehtona juoksu) promenadiotteessa, takatanssiote.
Rekvisiittana kädessä pidettävät taskulamput jokaisella tanssijalla.
Valssi:
Valssin askel, keinuva kävelyaskel, yksiaskelvalssi, ristivalssiaskel, valssi parin kanssa.

D-taso:

Hambo:
Kolmiaskel, kisa-askel, hambon askel pareittain (hambon kaava; vaihtoehtona pyörinnälle eteneminen kolmiaskeleella), jammailuhambo (vaihtoehtona pyörinnälle eteneminen kolmiaskeleella).
Polkka:
Polkan askel eteenpäin, paripolkka, taitoaskelikkona vinha ja bakmes-polkka yksin (vaihtoehtona polkka eteenpäin).

Hyvää Mittumaaria!

Suomen Nuorisoseurat toivottaa Eino Leinon säkein ihanaa Juhannusta teille kaikille!

"Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie."


Ote Eino Leinon runosta Nocturne

 

 

Kalenat huipentui hienoon pääjuhlaan!

KIITOS KAIKILLE!
Nelipäiväinen, lasten ja nuorten kansantanssitapahtuma Kalenat on saatu onnellisesti päätökseen. Lämmin kiitos kaikille; esiintyjille, tanssijoille, ohjaajille, näyttelijöille, muusikoille, tekniikalle, järkkäreille, talkoolaisille, ystäville ja tutuille. Oikein hyvää kesää kaikille!

Pääset tarkastelemaan alla olevasta linkistä Kalenoiden kuvasatoa:
https://nuorisoseurat.kuvat.fi/kuvat/kalenat/2019/

Vuoden 2019 Kalenat järjesti Suomen Nuorisoseurat yhdessä Karjalaisen Nuorisoliiton ja Saimaan Nuorisoseurojen kanssa.

Koko perheen Kalenat 6.-9.6.2019  Lappeenrannassa

Kalenat alkoi helteisissä säässä

Kansantanssifestivaali Kalenat alkoi torstaina 6.6. Lappeenrannan helteisessä säässä. Avajaiskullkue lähti Kimpisen koululta ja päätyi kaupungintalon edustatorille. Kulkuekuvassa Koski Tl osanottajia ja lipun kantajana Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reinhardt.

Avajaisissa yleisöä leikitettiin ja tanssittiin yhdessä Kalenoiden tunnustanssi. Esiintymässä oli kansantanssiryhmä Kulkuset Petroskoista ja tietysti myös Kalenoiden omat maskottikissat Repe ja Rilla. Kalenat jatkuu koko viikonlopun  ja huipentuu sunnuntaina "Mie oon paras mie" -pääjuhlaan Lappeenrannan jäähallilla.

Kalenat alkaa N-Y-T!

Koko perheen Kalenat Lappeenrannassa 6.-9.6.2019!

KALENA ETKOT 6.6. klo 15-16 on kaupungintalon edustatorilla, jossa esiintyvät kansantanssiryhmät Karkelo, Nuorisoseura Rajan Nuoret ja Kulkuset Petroskoista.
AVAJAISKULKUE lähtee 6.6. klo 17.00 Kimpisen koulun edestä (Pohjolankatu 23). Reitti kulkee Valtakadun ja Vapauden aukion kautta, kauppakeskus IsoiKristiinan läpi kaupungintalon edustatorille.
AVAJAISET järjestetään 6.6. klo 17.30-18.30 edustatorilla. Siellä tanssitaan Kalenoiden tunnustanssi ja esiintymässä on mm. kansantanssiyhtye Kulkuset Petroskoista. Mukana loikkivat myös Kalenoiden maskottikissat Repe ja Rilla.


Kalenat on Suomen suven ilontäyteinen lasten ja nuorten kansantanssifestivaali. Valtakunnnalliseen tapahtumaan odotetaan 700 lasta ympäri Suomen. Lappeenrannassa Kalenat näkyy satamatorilla, konserteissa Lappeenranta-salilla, kaupungin edustatorilla ja pääjuhlassa jäähallilla. Kaikkiin Kalenoiden yleisötapahtumiin on pääjuhlaa lukuun ottamatta vapaa pääsy!
Vuoden 2019 Kalenat järjestää Suomen Nuorisoseurat yhdessä Karjalaisen Nuorisoliiton ja Saimaan Nuorisoseurojen kanssa.

Alla olevasta kuvapankkiin lisätään tapahtumakuvia 6.-9.6.2019.
https://nuorisoseurat.kuvat.fi/kuvat/kalenat/2019/

Tervetuloo Kalenoihin lystiä pitämään!

ˍ

 

Kalenoiden pääjuhla koko perheelle!

Sunnuntaina 9.6. klo 14-15 Lappeenrannan jäähallissa

Lappeenrannassa järjestettävä nuorisoseurojen lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma Kalenat 6.-9.6.2019 huipentuu imatralaisen Vuoksenniskan Nuorisoseuran Irti-teatterin nuorten käsikirjoittamaan teokseen "Mie oon paras mie", johon tanssit ja musiikit on kudottu osaksi tarinaa. Ystävyys ja erilaisuus -teemat tulevat suoraan 7. luokkalaisten koulumaailmasta. Kansantanssiryhmät ovat harjoitelleet tanssit ennakkoon ja viimeiset viilaukset tehdään ”Mie oon paras mie” -teoksen yhteisharjoituksissa. 

Lavalla nähdään yli 500 nuorta tanssijaa, kahdeksan näyttelijää ja Kalena-bändi Itä-Länsi express, jossa soittavat J-P Piirainen, Maija Pokela, Miia Palomäki. Ohjaus on  Johanna Juslinin, musiikin on säveltänyt ja sovittanut J-P Piirainen, koreografiat ovat Jutta Wrangénin ja Paula Ketun käsialaa.

Kalenoiden kaikki yleisötapahtumat pääjuhlaa lukuunottamatta ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

LIPUT JA ALENNUKSET "Mie oon paras mie" pääjuhlaan:
• S-Etukorttia näyttämällä saa perhealennuksen pääjuhlaan. Lapset pääsevät vanhempien seurassa ilmaiseksi (lipun hinnat aikuiset 10 €/ lapset 5 €). Liput voi ostaa ovelta tai tapahtumainfon lipunmyynnistä Kimpisen koululta , Pohjolankatu 23.

• Etelä-Saimaan etukupongilla saa alennuksen pääjuhlan lipuista. 8/4 € (norm. 10/5 €). Edun saa juhlapaikan lipunmyynnistä etukupongilla. Voit näyttää edun myös älypuhelimeltasi esaimaa.fi/lukijaedut tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

• Ennakkomyynti: Pääjuhlan perusliput ilman alennuksia 10/5 euroa ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa puoti.nuorisoseurat.fi tai ovelta ennen tapahtuman alkua.

#kalenat2019 #kansantanssi #kansanmusiikki #repejarilla
  

Ahoi, Kalenat näkyvissä, vajaan viikon päästä se jo alkaa!

Kalenoiden nimikkokatit Repe ja Rilla odottavat jo malttamattomina... enää  6 yötä

Lappeenrannassa järjestettävä nelipäiväinen Kalenat on Suomen suven merkittävin lasten ja nuorten kansantanssifestivaali. Valtakunnalliseen tapahtumaan odotetaan noin 700 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Kulttuuritapahtuman kantavana teemana on erilaisuuden hyväksyminen. KALENAT on koko perheen tapahtuma, johon lasten ja nuorten kansantanssiryhmät eri puolilta Suomea tuovat tanssin riemua ja elämyksellisiä hetkiä lappeenrantalaisten iloksi.

Sunnuntain pääjuhlaa lukuun ottamatta kaikkiin Kalenoiden tapahtumiin ja konsertteihin on VAPAA PÄÄSY! 

Kaupungissa tapahtuma näkyy kaupungin edustatorilla, satamatorilla ja Lappeenranta-salin konserteissa. Kalenoiden osanottajille tarjotaan viikonlopun aikana 11 erilaista työpajaa breakdancesta piirakoiden rypyttämiseen.

Alla linkki Kalenoitten käsiohjelmaan.
issuu.com/nuorisoseurat/docs/ns_kalenat2019_kasiohjelma

"Mie oon paras mie"
pääjuhlassa nähtävässä, kaikille yhteisessä tanssiteoksessa lapset ja nuoret käsittelevät suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta tanssin ja teatterin keinoin. Festivaalin pääjuhla järjestetään Lappeenrannan jäähallilla tapahtuman päätöspäivänä 9.6.

Kalenoiden kuvapankkiin lisätään kuvia tapahtuman aikana.
https://nuorisoseurat.kuvat.fi/kuvat/kalenat/
www.kalenat.fi

Puhuva kuusi -tanssisatu Kalenoissa!

Kalenoissa 6.-9.6.2019 on erinomainen tilaisuus päästä näkemään Motoran taitavien 13-16-vuotiaiden nuorten tähdittämää tanssiteatteria. Puhuva kuusi –tanssisatu on mukana Satukissan saloilla – konsertissa la 8.6. klo 15 Lappeenranta-salissa. Konserttiin on vapaa pääsy.

Koko perheen tanssisatu Puhuva kuusi kutsuu mukaan suomalaisten kansantarinoiden maailmaan. Sadussa metsässä retkeilevät lapset kohtaavat kansanperinteestä tuttuja, jännittäviäkin hahmoja, joista he saavat rohkeuden ja suvaitsevaisuuden kautta uusia ystäviä.

Teoksen koreografiasta vastaa Hilppa Herd ja apuohjaajana on toiminut Netta Puhakka. Ilmaisuohjauksesta vastaa Tero Sarkkinen ja musiikin sävellyksestä ja sovituksesta yhteisohjelmateoksestakin tuttu J-P Piirainen ja musiikin esittämisestä Motoran oma musiikkiyhtye Rälläkkä.

Tule kokemaan kuinka perinteiset tarinat kietoutuvat yhteen uuden kansantanssin kanssa ja upean nykykansanmusiikin säestämänä. Tervetuloa seikkailuun!

Pääset tutustumaan teokseen koreografi Hilpan ja apuohjaaja Netan kertomana tästä!

Tsekkaa myös Kalenoiden muu yleisölle suunnattu ohjelma täältä: kalenat.fi/ohjelma-yleisolle

C-tason ohjelma kaipaa muutamaa tanssijaa!

Hei löytyykö teidän porukastanne 6 innokasta tanssijaa, jotka ottaisivat haltuun vielä myös C-tason ohjelman? Kuudelle hengelle on nyt paikka ja mahdollisuus hypätä mukaan ”Välkkä”-ohjelman pyörteisiin. – Kiinnostuitko? Ota yhteys suoraan koreografiin: jutta.wrangen@nuorisoseurat.fi. Kiitos!

 

 

1 2 3 8